Znanost još ne može dati konačan odgovor na pitanje kakve su posljedice dugotrajnog izlaganja mobilnim telefonima, ali rezultati brojnih studija su upozoravajući.

Najnovije epidemiološke studije obavljene u okviru projekta Interphone koji je vodio IARC (Međunarodna agencija za istraživanje raka) upozoravaju na ozbiljnu povezanost između malignih oboljenja mozga i dugotrajne upotrebe mobilnih telefona, piše Slobodna Dalmacija.

Radi se o povećanju rizika od čak 40 posto, a uz tumor mozga, spominje se karcinom akustičnog živca i karcinom pljuvačne žlijezde.

Voditeljica tog projekta Elisabeth Cardis slaže s onima koji se zauzimaju za restrikciju korištenja mobilnog telefona kod djece mlađe od 12 godina i za podupiranje upotrebe hand-free seta, ali ne i s idejom o potpunoj zabrani upotrebe mobilnih telefona.

Za Slobodnu Dalmaciju rezultate ove studije komentirao je prof. dr. sc. Dragan Poljak, sa Zavoda za elektroniku na splitskom FESB-u, priznati međunarodni stručnjak za to područje.

‘Ovisno o frekvenciji, EM zračenje može se podijeliti na ionizirajuće, koje ima energiju dovoljnu za razbijanje atoma, neionizirajuće koje može biti niskih frekvencija (dalekovodi i transformatorske stanice) te ono s visokim frekvencijama (mobilni telefoni, bazne stanice, radari, TV odašiljači…)’, pojasnio je prof. Poljak.

On navodi kako magnetska polja niskih frekvencija stvaraju struje u ljudskom tijelu i mogu utjecati na pacemakere i druge aktivne implantate, ali i iritirati živčane i mišićne stanice, ističući kako ipak nije utvrđeno da EM niskih frekvencija mogu uzrokovati kancerogena oboljenja.

Postoje, međutim, određene indicije koje dovode u vezu polja ekstremno niskih frekvencija i kancerogenih oboljenja, pa ih IARC klasificira kao moguće kancerogena.

Ljudi su najosjetljiviji na EM polja visokih frekvencija koje proizvode mobiteli. I jedna novija švedska studija tvrdi da je rizik za dobivanje karcinoma u slučaju desetogodišnje izloženosti mobilnom telefonu trostruko veći u odnosu na ljude koji ih nisu koristili, piše Slobodna.

‘Važno je naglasiti da dugotrajni efekti ovakvog zračenja bitno ovise o duljini izloženosti’, kaže prof. Poljak te svima savjetuje da skrate razgovore, udalje mobitel od sebe i koristite hand-free set, piše Slobodna Dalmacija.